Afval

Afval op straat, in huis of in de tuin kunnen aanleidingen zijn voor ratten of muizen om daar hun voedsel vandaan te halen. Als dit niet op tijd word opgemerkt, kunnen ze zich snel en makkelijk voortplanten waardoor er al gauw een plaag ontstaat.

Zorg er daarom goed voor dat afval/vuilnis niet lang op 1 plek ligt en ook goed afgesloten zitten in afvalcontainers/-bakken. Dit geldt ook voor het huishouden, regelmatig stofzuigen om kruimels weg te halen en afwassen om etensresten te verwijderen. Dit zijn een paar belangrijke punten om u te weren voor zowel ratten als muizen.

Buren

Vaak komt het voor dat de buren de oorzaak zijn van de plaagdierenoverlast die bij u speelt. Echter moet u hiermee natuurlijk goed oppassen dat u daadwerkelijk dit klopt voordat u gaat wijzen.

Mensen voeren graag eekhoorns, vogels of hebben kippen/konijnen in hun tuin. Hierdoor hebben ratten/muizen al gauw door dat dit voedsel vaak en regelmatig beschikbaar gesteld wordt en zullen in de buurt hun nest gaan bouwen. Helaas kan dit toevallig uw woning zijn, in plaats van de woning waar de oorzaak ligt.

Vogels voeren in de winter is een mooi idee voor de vogels, maar u nodigt plaagdieren wel uit om langs te komen.

Twijfelt u eraan of u verantwoordelijk bent voor de betaling van de bestrijding?
Wij kunnen dit voor u uitzoeken. Maak met ons een afspraak voor een gratis inspectie en vermeld dat u twijfelt over de verantwoordelijkheid van het probleem.
Na de inspectie kunnen wij 98% van de keren achterhalen waar het probleem vandaan komt.
* Komt dit van uw kant, betaald u;
* Komt dit door uw buren. Ga in gesprek met uw buren. Lees verder bij: ‘Zijn de buren de oorzaak?’
* Komt dit door een defect aan het riool? Neem contact op met de gemeente. Lees verder bij: ‘Is het riool het probleem?’
Zonder opdracht van de verantwoordelijke of de persoon die ervan af en wilt betalen, voeren wij geen bestrijding uit. Wij zullen wel de inspectie doen om de verantwoordelijke te achterhalen.

Zijn de buren de oorzaak?
Ga dan rustig en voorzichtig met ze in gesprek. Ga niet al wijzend aanbellen, dan trekt u gegarandeerd aan het kortste eind. Eventuele kosten delen van de bestrijding kan een goed voorstel zijn. Probeer er samen uit te komen.
Heeft u geen contact met de buren of geen goed contact, kunt u ook altijd nog een briefje door de brievenbus doen met de vraag en verzoek.
Als zij geen gehoor geven of nergens mee akkoord gaan, kunt u stappen ondernemen bij de gemeente.

Is het riool het probleem?
Vaak is dit ook zichtbaar aan verzakking van de grond rondom uw woning. Dan kunt u de verhuurder erop wijzen dat er een mogelijke defect aan het riool is.
Is dit het geval, dan zijn zij verantwoordelijk voor het herstel en mogelijk kunt u de bestrijdingskosten dan declareren. Echter kan dit alleen als u niet zelf ook de veroorzaker bent en de plaag hiermee verergert.

Zorg dat als u het kan declareren, dat u dit zwart op wit laat zetten of dat de verantwoordelijke ons de opdracht geeft tot bestrijding.

Omgevingsdieren

Denk hierbij aan bijvoorbeeld uw kat, uw hond, uw konijnen, uw vogels, etc. Al deze huisdieren maken uw leven gezelliger en fijner, helaas trekken deze ook (plaag)dieren aan. Het voer en het zaagsel zijn interessante dingen voor ratten en muizen.

Zorg er daarom ook voor dat u nooit overmatig eten geeft aan je huisdier. Wanneer deze het niet opeet, heeft u kans dat ‘s nachts de ratten en muizen dit ‘afpakken’ van uw huisdier. Ondanks dat u een kat/hond in huis heeft, ratten en muizen weten hier helaas wel raadt mee.

Zorg er ook voor dat u regelmatig stofzuigt bij vogels. Om hun kooi ligt altijd veel eten wat ze laten vallen. Hetzelfde is ook belangrijk als u kinderen heeft, zij laten ook een spoor aan eten achter.

Belangrijk is ook het voeren van vogels, eekhoorns of andere dieren buitenshuis, in een ren, volière of bijvoorbeeld in de schuur. Al dit voedsel is vaak eenvoudig te verkrijgen door ratten en muizen.

Uw voeropslag ook altijd goed in afgesloten bakken plaatsen, hier hebben ze meer moeite mee om bij te komen en zullen ze sneller opgeven.

Riolering/Stankoverlast

Rattenplagen kunnen gepaard gaan met een defect aan de riolering. Wij adviseren dan altijd om eerst dit te verhelpen alvorens we op bestrijding overgaan. Wanneer u het vermoeden heeft dat het de hoofdriolering betreft dan kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente. Indien het uw eigen afvoer betreft, dan kunt u contact opnemen met een loodgieter.

Of zijn er werkzaamheden aan de straat/riolering in uw buurt? Tijdens deze werkzaamheden kunnen er altijd ratten ontsnappen uit de riolering. Soms is de riolering niet goed afgesloten na de werkzaamheden en komt er licht door. Ratten komen altijd op dat licht af en klimmen zo het riool uit. Ziet u een rat/muis of alleen maar sporen? Neem dan altijd direct contact op met Bestrijdings Adviseurs.

Kadavers, urine en uitwerpselen laten altijd geuren/sporen achter, zo kan er stankoverlast ontstaan die uzelf niet kunt plaatsen. Stankoverlast kan heel goed van ratten of muizen vandaan komen, die zich verschuilt houden in uw spouwmuren, zolder of kruipruimte.

Stankoverlast is vaak pas merkbaar wanneer de plaagdieren er al een tijdje zitten. Bestrijdings Adviseurs bellen voor een gratis inspectie is daarom geen overbodige keuze. Dit is altijd verstandig, ook al weet u niet zeker of het om ongedierte gaat! Beter onnodig langskomen dan een grotere plaag creëren door niks te doen.